Brâncuși, contemporan perpetuu
Data de desfășurare: 16 Februarie 2023
Modul de desfășurare: online
Responsabil:
George Niculescu
Făiniși Radu-Andrei
Contextul nefavorabil (seria de cutremure din județul Gorj) și precedentul creat și aprobat (evenimentul Unirea de la 24 ianuarie) au determinat desfășurarea evenimentului pe bază de înregistrări video postate pe rețelele de socializare și site-ul UCB.
Responsabil Simpozion: Niculescu George
Pregătirea Simpozionului:
⦁ În data de 9.01.2023, prin e-mail-ul de la ora 11:18 am trimis doamnei director Aniela Bălăcescu și propunerile pentru Simpozionul din 19.02.2023.
⦁ Prin e-mail în data de 17.-01. ora 3:01 2023, trimis doamnei director, am argumentat necesitatea prezentării operelor brâncușiene pierdute/distruse/dispărute (în premieră absolută la acest Simpozion și faptul că există toate materialele necesare pentru imprimare (imprimantă , materiale consumabile suficiente, fotografiile operelor respective, inclusiv machetarea lor), cu excepția plăcilor de ceramică sublimabilă. Acest punct a fost anulat pentru că nu s-a obținut aprobarea conducerii UCB.
⦁ Pentru desfășurarea evenimentului în acest format (pe bază de înregistrări video) am apelat la o serie de cunoscători ai vieții și operei lui Constantin Brâncuși, din mediul universitar și de cercetare.
⦁ Împreună cu dl asistent de cercetare Andrei Radu Făiniș am procedat la înregistrarea conținuturilor prezentărilor.
Am obținut înregistrări (în total o oră și 3 minute) de la următoarele persoane:
Prof univ. dr. Moise Bojincă (UCB)– Semnificațiile operelor lui Brâncuși de la Târgu Jiu, 6 min, 12 sec.
Prof univ. dr. Lucian Medar (UCB) – „Momente cruciale din viața și opera lui C Brâncuși” – 13 min și 49 sec
Cercet. șt. dr. Aron Jinaru (PISC – Luxemburg, transmiterea înregistrării prin onlone) „Reflecții despre Brâncuși” – 10 min și 26 sec.
Cercet. șt. dr. habil. Cătălin-Dumitru Rogojanu (Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva ) „Operele lui C Brâncuși în muzeele lumii” – 5 min și 23 sec.
Cercet. Șt. dr. George Niculescu „De ce este Constantin Brâncuși contemporan perpetuu” – 8 min și 03 sec.
La aceste înregistrări a fost adăugat și „Mesajul lui Brâncuși către posteritate” – înregistrare video în muzeul UCB cu Aron Jinaru (care seamănă cu CB), voce actor Ion Alexandrescu (Teatrul Elvila Godeanu): 18 min si 57 sec.
Toate aceste înregistrări au fost transmise (de dl Radu Făiniși 5 înregistrări) și dra Monica Boboc (o înregistrare) cu 1-3 zile înainte de a se desfășura evenimentul domnul Adrian Tudor, desemnat de conducerea ICDI pentru promovare (inclusiv pe rețelele de socializare a diferitelor texte, mesaje audio și video). Împreună cu dl Adrian Preda, dânsul cunoaște credențialele contului ICDI pentru rețelele de socializare și are permisiunea de a încărca diferite mesaje.
Evenimentele programate de ICDI pentru marcarea zilei de naștere a lui C. Brâncuși au fost evidențiate în Gazeta de Sud (prin intermediul dlui Adrian Tudor), în articolul „Manifestări organizate la Târgu Jiu de Ziua Națională „Constantin Brâncuși” , consemnându-se:
„Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, universitatea care îi poartă numele – organizează prin Institutul de Cercetare, Documentare și Inovare -, o serie de evenimente care să marcheze această zi.
Astăzi, joi, 16 februarie, se va desfășura un simpozion online „Brâncuși, contemporan perpetuu”, care va putea fi urmărit pe site-ul institutului accesând adresa ,,https://www.icdi.utgjiu.ro” ..
Link-ul: https://www.gds.ro/Local/2023-02-15/manifestari-organizate-la-targu-jiu-de-ziua-nationala-constantin-brancusi/
În data de 16.02. 2023, domnul Adrian Tudor a postat pe grupul ICDI – UCB acest link.
În aceeași zi am discutat telefonic cu dl Adrian Tudor (care lucra la organizarea expoziției din ziua următoare, 17.02.2023) pentru a-i reaminti de postarea înregistrărilor video. Mi-a solicitat suplimentar câteva date referitoare la participanți, ceea ce s-a și întâmplat, oferindu-i informații prin e-mailul trimis în ziua respectivă.
Subsemnatul a publicat în nr. 1/2023 al revistei Institutului „Horizons for sustainability”, număr special, apărut în zilele premergătoare zilei de naștere a lui C Brâncuși un articol intitulat „Brâncuși, contemporan perpetuu”, adică chiar cu titlul simpozionului.
George NICULESCU, CONSTANTIN BRANCUȘI A PERPETUAL CONTEMPORARY (2) , pp, 5-10
https://icdi.utgjiu.ro/wp-content/uploads/2023/02/1-George-NICULESCU_CONSTANTIN-BRANCUSI-A-PERPETUAL-CONTEMPORARY.pdf
De asemenea, împreună cu dl. prof. Lucian Medar am publicat în același număr al revistei amintite articolul „Cunoașterea lucrărilor pierdute, distruse sau dispărute ale sculptorului Constantin Brâncuși”
Ion Lucian-MEDAR, George-NICULESCU, KNOWLEDGE OF THE LOST, DESTROYED OR DISAPPEARING WORKS OF THE SCULPTOR CONSTANTIN BRANCUȘI, pp. 57-64
https://icdi.utgjiu.ro/wp-content/uploads/2023/02/8-Ion_Lucian-MEDAR-George-NICULESCU_KNOWLEDGE-OF-THE-LOST-DESTROYED-OR-DISAPPEARING-WORKS-OF-THE-SCULPTOR-CONSTANTIN-BRANCUSI.pdf
Domnul Prof univ. dr. Lucian Medar a postat pe una dintre rețelele de socializare (Facebook) înregistrarea sa video:
Mesajul video al dlui prof. Lucian Medar (timp: 13 min și 49 sec)
În perioada de aproximativ o lună cuprinsă între ziua de naștere (19 februarie) și decesul marelui sculptor (16 martie 2023) pot fi postate diferite materiale dedicate lui Constantin Brâncuși.