Constantin Brâncuși, Patron spiritual al UCB

RAPORT WORKSHOP :

Data desfășurării: 17 Februarie 2023

Locația de desfășurare: Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, (Complex Debarcader)

Interval orar: 10.00 – 14.00

Responsabili:

  • cercetător Vasile Cumpănașu 
  • asistent cercetător Adrian Preda,
  • asistent cercetător Adrian Tudor-Drăghici

Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a organizat, conform programului de activități științifice aprobat pentru anul universitar 2022/2023, activitatea  tip workshop Constantin Brâncuși, Patron spiritual al UCB.

Având parteneri: Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, acțiunea a constat în organizarea unei vizionări a imaginilor inedite filmate de Constantin Brâncuși în 1937 când a fost montată Coloana fără Sfârșit și fotografii din colecția Georgescu Gorjan, realizate cu aceeași ocazie.

Imaginile respective și fotografiile au fost folosite pentru montarea unui material video, materialul fiind preluat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” pentru a fi prezentat turiștilor care vizitează Ansamblul Calea Eroilor.

Elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” alături de profesorii coordonatori au realizat lucrări de grafică și desen cu edificii monumentale din Târgu Jiu. Lucrările au fost prezentate într-o expoziție realizată cu această ocazie, intitulată „Târgu Jiu în schițe și culoare”.

Schițele și desenele se regăsesc în albumul „Târgu Jiu în schițe și culoare”, realizat  de ICDI și partenerii de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, material în care ICDI a realizat documentarea și cercetarea istorică pentru fiecare clădire/monument care se regăsește în album.

Elevii de la Liceul de Arte au făcut o prezentare a tehnicii de grafică pe tablete, participanții observând cum se realizează lucrări de artă, (desene, schițe, sculptură 3d) cu tehnica digitală.

Pentru prima dată a fost expusă public mărturia de botez a d-nei Arethie Tătărescu, piesa fiind admirată de toți participanții, fiind în centrul atenției.

La activitate a fost prezentă conducerea și cadre didactice ale Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, echipa Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, conducerea, profesori și elevi ai Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, reprezentanți ai mass-mediei locale și centrale precum și elevi de la diferite școli din Târgu Jiu.

În cuvântul de deschidere, rectorul UCB d-na Prof. Univ. Dr. Ing. Luminița Georgeta Popescu a relatat despre importanța evenimentului, rolul jucat de universitate pentru promovarea și cercetarea operei marelui sculptor, dar și importanța susținerii activităților propuse de parteneri pentru a pune în valoare moștenirea lăsată de Constantin Brâncuși omenirii, aici la Târgu Jiu. Agenda de activități și proiecte ale UCB se va centra în continuare pentru organizarea unor manifestări științifice, naționale și internaționale, prin care personalități din domeniul artei vor fi prezente la Târgu Jiu.

Activitatea s-a bucurat de o promovare în mass media și în mediul online :

https://www.gorjtv.ro/2023/02/17/cum-a-fost-marcata-ziua-nationala-constantin-brancusi-la-ucb-targu-jiu/

https://gorjdomino.ro/brancusi-sarbatorit-de-ziua-lui-la-ucb-targu-jiu/

https://gorjeanul.ro/sarbatoarea-nationala-brancusi-la-targu-jiu/

https://www.facebook.com/centrulbrancusi.ro/?locale=ro_RO

https://fb.watch/iRBE2adKSc/ 

https://www.pandurul.ro/articol/obiecte-ale-arethiei-tatarascu-expuse-de-ziua-bran_159697.html

https://www.gds.ro/Local/2023-02-15/manifestari-organizate-la-targu-jiu-de-ziua-nationala-constantin-brancusi/